top of page

Biele, zdravé zuby a ďasná: dentálna hygiena u psov ako základ zdravia

Ako zodpovední majitelia psíkov chceme našim psím spoločníkom poskytnúť tú najlepšiu možnú starostlivosť. Aj keď sa často zameriavame na ich stravu, cvičenie a starostlivosť, jedným veľmi dôležitým aspektom psieho zdravia, ktorý je veľakrát prehliadaný, je starostlivosť o chrup. Rovnako ako ľudia, aj psy vyžadujú pravidelné odstraňovanie zubného kameňa a čistenie, aby si udržali dobré zdravie ústnej dutiny. V tomto článku preskúmame, prečo je dentálna hygiena pre vášho psa veľmi podstatná a prečo by odstraňovanie zubného kameňa a čistenie zubov malo byť súčasťou bežnej starostlivosti.


dentálna hygiena u psov

Zdravé a silné zuby - zdravý a spokojný pes

Zdravie zubov je neoddeliteľnou súčasťou celkovej pohody vášho psa. Zanedbanie ústnej hygieny môže viesť k rôznym zubným problémom a v závažných prípadoch dokonca ovplyvniť celkové zdravie vášho psa. Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo udržiavať zuby čisté a zdravé:




1. Prevencia rôznych dentálnych chorôb

Zubné ochorenia, ako je zápal ďasien a peridontitída, sú veľmi rozšírené medzi psami. Môžu spôsobiť bolesť, nepohodlie, dokonca aj stratu zubov a ovplyvniť chod mnohých životne dôležitých vnútorných orgánov. Pravidelné odstraňovanie zubného kameňa a čistenie zubov môže pomôcť predchádzať týmto problémom skôr, ako sa stanú vážnymi.


2. Svieži dych

Priznajme si; nikto nemá rád psí dych a zvlášť keď je zapáchajúci. Čistenie zubov môže výrazne zlepšiť dych vášho psa, vďaka čomu bude vaše spolužitie príjemnejšie a šťastnejšie.


3. Predchádzanie bolesti

Neliečené problémy so zubami môžu viesť k bolestiam pri jedle alebo pití a v neskoršom štádiu aj ku kompletnej rozvinutej infekcií, ktorá sa dostáva do celého tela. Pravidelná starostlivosť o zuby môže pomôcť identifikovať a riešiť problémy skôr, ako začnú byť bolestivé.


4. Celkové zdravie

Existuje silné prepojenie medzi zdravím ústnej dutiny a celkovým zdravím psa. Ochorenie zubov môže viesť k systémovým problémom vrátane problémov so srdcom a obličkami. Udržiavanie zdravých úst vášho psa môže prispieť k ich dlhovekosti a kvalite života psa.


Komplexná dentálna hygiena pre psov a jej význam

Dentálna hygiena pre psov a odstraňovavie zubného kameňa je základom udržiavania zdravia ústnej dutiny vášho psa.


1. Odstránenie plaku a zubného kameňa

V priebehu času sa na zuboch vášho psa môže nahromadiť plak a zubný kameň, čo vedie k lokálnemu zápalu okolo zubných krčkov a do tela začína vstupovať infekcia. Počas dentálnej hygieny sa tieto usadeniny odstraňujú, čím sa predchádza ďalšiemu poškodeniu zubov a ďasien. Taktiež sa aj ošetrujú zubné krčky, ďasná a redukuje sa už vzniknutý zápal.


2. Komplexná prehliadka

Počas čistenia zubov je možné dôkladne preskúmať ústnu dutinu vášho psa. To im umožňuje odhaliť akékoľvek problémy, ako sú prasknuté zuby, dutiny alebo začínajúce ochorenie ďasien, ktoré môžu vyžadovať v budúcnosti ďalšiu liečbu.


3. Leštenie

Po odstraňovaní zubného kameňa sa zuby vyleštia, aby sa vytvoril hladký povrch. To pomáha zabrániť budúcemu hromadeniu zubného povlaku, pretože baktérie sa ťažšie prichytia na vyleštené zuby.


4. Anestézia nie je potrebná

Vďaka moderným technológiam dnes už anestézia skutočne nie je potrebná a je možné hravo zvládnuť čistenie zubov u psa bez narkózy (za predpokladu, že pes nechá so sebou manipulovať a dovolí manipuláciu v ústnej dutine). Náš psí salón je schopný vykonať dentálnu hygienu na skutočne profesionálnej úrovni, spoľahlivo porovnateľnú s dentálnou hygienou na veterinárnych pracoviskách.

Ultrazvukový prístroj je certifikovaný, bezpečný, jedná sa o neinvazívnu, šetrnú a bezbolestnú metódu odstraňovania zubného kameňa a nečistôt nielen na viditeľných miestach zubov zo všetkých strán, ale ultrazvukové vlny likvidujú aj nebezpečné baktérie a nánosy pod ďasnom.


5. Prírodné bielenie zubov

Vďaka prírodným a intenzívne bieliacim zložkám v používaných prípravkoch počas čistenia chrupu dochádza k šetrnému vybieleniu zubnej skloviny o 1-2-3 stupne.


6. Očista ústnej dutiny

Počas dentálnej hygieny vykonávame aj kompletnú očistu celej ústnej dutiny, vrátane jazyka a ďasien. Počas tejto očisty sa likvidujú nahromadené nečistoty a škodlivé baktérie, ktoré sú na slizniciach a spôsobujú výrazný zápach.


Nie je dentálna hygiena ako dentálna hygiena

Na Slovensku sa v poslednom čase roztrhlo vrece s ponukami dentálnej hygieny ultrazvukovými kefkami v mnohých psích salónoch. Treba si však uvedomiť, že dentálna hygiena robená ultazvukovou kefkou a pastou je ozaj nedostatočná dentálna hygiena, ktorá odstráni len kameň z viditeľnej časti zubov, väčšinou len z vonkajších, pre majiteľa viditeľných strán zubov, a tak majiteľ psa má len falošný pozitívny pocit zo zdanlivo čistých zubov... Naviac pri používaní ultrazvukovej kefky sú využívané abrazívne metódy - mechanické odlupovanie kameňa, ktoré môže viesť k trvalému poškodeniu zubnej skloviny. Takáto dentálna hygiena je často robená nekvalifikovaným personálom (absolvovanie krátkeho kurzu ako kefku obsluhovať je ozaj nedostatočná kvalifikácia v oblasti dentálnej hygieny), takýto nekvalifikovaný personál môže spôsobiť trvalé poškodenia zubov a zubnej skloviny, ktoré môžu stáť vášho psa zdravie a vás aj nemalé peniaze na následnú liečbu.


V našom salóne pre psov používame špičkový, certifikovaný, bezpečný a tichý prístroj na dentálnu hygienu a máme komplexnejšie vzdelanie v oblasti dentálneho zdravia.

V našom salóne ošetrujeme len stavy, ktoré nemajú výrazný zápal, extrémne obnažené krčky zubov, nestabilné zuby, zuby, ktoré vyžadujú extrakciu alebo koreňový kanálik alebo chrup, ktorý má výrazné fraktúry zubov (viditeľná zubná dreň).


Naša dentálna hygiena má kozmeticko-hygienicko-preventívny charakter, pravidelnou dentálnou hygienou pomáhame predchádzať vzniku dentálnych problémov a udržiavať ústnu dutinu peknú, zdravú a čistú. Naša dentálna hygiena nie je náhradou za veterinárne ošetrenie, ak má pes pokročilé štádium dentálnych problémov, je odporúčané veterinárne ošetrenie.

Vieme spoľahlivo identifikovať stav, ktorý už vyžaduje veterinárne ošetrenie a stav, ktorému stačí pravidelná dentálna hygiena u nás. Úvodná konzultácia je pre klientov, samozrejme, bezplatná, a preto nás neváhajte kontaktovať ohľadom zdravia zubov vášho miláčika.


Ako často by ste si mali naplánovať čistenie zubného kameňa pre vášho psa?

Frekvencia dentálnej hygieny závisí od veku psa, plemena a celkového zdravia ústnej dutiny. Vo všeobecnosti sa však odporúča absolvovať čistenie zubov aspoň raz za polrok, u malých plemien, ktoré majú sklony k dentálnym problémom, na základe našich skúseností odporúčame dentálnu prehliadku a hygienu raz za 3 mesiace.


Domáca starostlivosť o zuby

Okrem profesionálnej dentálnej hygieny môžete udržiavať zdravie ústnej dutiny svojho psa aj doma. Pravidelné čistenie zubnou kefkou a pastou vhodnou pre psov, a žutím žuvacích pochúťok môžu prispieť k zdravšej ústnej dutine.


Záverom možno povedať, že odstraňovanie zubného kameňa a čistenie psích zubov sú životne dôležité súčasti zodpovedného vlastníctva domáceho maznáčika. Uprednostňovaním zdravia zubov vášho psa môžete zabezpečiť, aby viedol pohodlný a bezbolestný život a zároveň mal svieži dych a žiarivý úsmev.

Zdravá ústna dutina vedie k šťastnému a zdravšiemu psíkovi!

Comments


bottom of page